Inloggen

Duiken en depressie

1 december 2021

Duiken en depressie

1 december 2021 / door

Wat is een depressie

Een depressie is een heftige neerslachtigheid, met als kernsymptomen: een sombere stemming, vermoeidheid, verlies van energie, initiatief, plezier en interesse. Naast deze symptomen kunnen er verschillende andere klachten zijn. Iedereen voelt zich wel eens moe, somber en lusteloos, heel normale klachten die optreden als reactie op tegenvallers, verlies en andere vervelende gebeurtenissen in het leven. Vaak gaat het om een relatief kortdurende periode van neerslachtigheid in tegenstelling tot de neerslachtigheid bij depressie, die heviger is en veel langer duurt en het dagelijks functioneren aantast. (Bron: Hulpgids)

Vormen van depressie

Duiken en depressie

Duiken kan zeer ontspannend zijn en kan een positief effect hebben op gevoel en stemming. PADI richt zich zelfs met de Live Unfiltered TM-campagne op het positieve effect van duiken op de geestelijke gezondheid en het welzijn. Duiken kan weliswaar je stemming verbeteren, maar het heeft geen effect op een (“echte”) depressie (unipolair of bipolair).

Richtlijn

De Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskunde heeft een richtlijn opgesteld voor duiken met een depressieve stoornis. Er is geen onderzoek beschikbaar naar de invloed van hyperbare omstandigheden op psychiatrische aandoeningen. De richtlijn is dan ook niet verder te onderbouwen dan op het niveau van ‘expert opinion’. Samenvattend kan je duiken na een depressie als
– klachten symptomen 3 maanden grotendeels of helemaal verdwenen zijn (remissie)
– bij gebruik van medicijnen: zie de richtlijn duiken met antidepressiva
(o.a. alleen een modern antidepressivum, geen slaapmedicatie of kalmerende middelen erbij, niet duiken tijdens opbouw of afbouw van medicatie, en maximale duikdiepte 18m, gezien de mogelijke verhoogde gevoeligheid voor stikstofnarcose bij gebruik antidepressiva).

Adres

Psychiater gespecialiseerd in sportduikgeneeskunde

 

 

 

De Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskunde ontraadt het duiken met antidepressiva, maar in individuele gevallen kan van dat advies, mits gemotiveerd, afgeweken worden.

Deel dit artikel