Inloggen

Zwemmersoor – otitis externa

6 december 2021

Zwemmersoor – otitis externa

6 december 2021 / door

De uitwendige gehoorgang

De uitwendige gehoorgang, die loopt van je trommelvlies tot aan de buitenkant van je oor, wordt goed beschermd door (lichaamseigen) bacteriën, door oorsmeer en de vorm van de oorschelp. Oorsmeer zorgt voor een zuur milieu wat groei van bacteriën en schimmels tegengaat en is vet en daarmee waterafstotend, waardoor het vuil zich niet minder goed kan hechten

Zwemmersoor

Zwemmersoor, ook bekend als otitis externa, is een ontsteking van de uitwendige gehoorgang. Dit komt vaak voor bij mensen die veel tijd in het water doorbrengen – vandaar de naam ‘zwemmersoor’ – omdat de vochtige omgeving het risico op bacteriële of schimmelgroei in de gehoorgang kan verhogen. Met vaak duiken en zwemmen wordt de huid van de gehoorgang zacht en neemt de beschermende werking van het zure milieu af. Gevolg is dat bacteriën en schimmels, die in het water in groten getale aanwezig zijn, zich in het oor kunnen hechten en kunnen groeien. Een andere oorzaak bij duikers van een otitis is een afsluiting van de gehoorgang, bijvoorbeeld door overmatig oorsmeer of een te strak zittende duikkap, dat een “buitenoorsqueeze” kan veroorzaken.

Symptomen

Jeuk en pijn in het oor, vol gevoel, roodheid en zwelling en vochtige afscheiding uit het oor. Als het trommelvlies aangedaan wordt is het gehoor minder.

Preventie 

Belangrijk is om na élke duik de oren goed schoon te spoelen met zoet water en daarna de oren goed te drogen. Gebruik geen wattenstaafjes, want die maken schaafwondjes in de gehoorgang en duwen het oorsmeer dieper in de gehoorgang hetgeen voor een ophoping van oorsmeer zorgt. Door die schaafwondjes kunnen bacteriën onder de huid komen en een ontsteking geven aan de gehoorgang. Het opgehoopte oorsmeer kan een voedingsbron voor bacteriën zijn en kan een niet te klaren holte in het oor vormen. Onderzoeken tonen aan dat preventief druppelen met zure of vette oordruppels geen zin heeft.

Behandeling

De behandeling door een (huis)arts bestaat uit schoonmaken van de gehoorgang met een uitzuigapparaat. Vervolgens kunnen er oordruppels en eventueel antibiotica voorgeschreven worden.

 

Deel dit artikel