Inloggen

 Medisch

Duiken met perslucht heeft de nodige fysieke consequenties, vandaar ook het belang van een medische keuring. Naast aandacht voor de keuring, kun je hier een aantal artikelen over duikgeneeskunde vinden die we zelf hebben geschreven.

Ga direct naar het overzicht van artikelen

Duikkeuring

In sommige landen verplicht

Duiken is een veilige sport, maar vereist wel een goede lichamelijke en psychische gezondheid. Voor jouw veiligheid en die van je buddy adviseren we een duikkeuring. Bij sommige duikorganisaties is  een duikkeuring verplicht, bij PADI is een eigen verklaring voldoende, mits je gezond en niet ouder dan 50 jaar bent. In sommige landen heb je een geldige duikkeuring nodig, voordat je mag duiken.

Lees verder ›

Duikgeneeskunde

Bijzondere omstandigheden duiken

Duiken met perslucht heeft een aantal medische consequenties, zoals het ademen van een gasmengsel onder druk en de blootstelling aan (hydrostatische) druk. In de duikgeneeskunde wordt veel aandacht besteed aan wat dat voor gevolgen kan hebben. Een aantal andere belangrijke aspecten zijn belvorming en decompressie.

Lees alle medische artikelen ›

Medische verklaring

VOOR JOUW VEILIGHEID

Het doel van deze verklaring is om na te gaan of je door een arts moet worden onderzocht voordat je deelneemt aan een duikopleiding. Een positief antwoord op één van de vragen houdt niet noodzakelijkerwijs in dat je niet mag duiken.

Een positief antwoord betekent dat er een lichamelijke conditie bestaat die jouw veiligheid onderwater zou kunnen beïnvloeden tijdens het duiken en dat je advies moet vragen aan een arts alvorens aan duikactiviteiten deel te nemen.

Download de verklaring als pdf ›

Dan & Medische cursussen

Handelen in duikmedische noodsituatie

Qdiving verzorgt verschillende duikmedische trainingen zoals de EFR (Emergency First Response) en DAN (Divers Alert Network) trainingen die opleiden om te kunnen handelen in een duikmedische noodsituatie.

We geven de Oxygen First Aid for Scuba Diving Injuries en de Automated External Defibrillator (AED) for Scuba Diving.

De EFR cursus omvat reanimatie en eerste hulp. Je leert hulp te verlenen bij zowel levensbedreigende als bij niet levensbedreigende problemen. Na voltooiing van de cursus ontvang je een brevet dat wereldwijd erkend wordt.