Israël neemt initiatief om koraal te beschermen
Wetenschappers uit Israël en aangrenzende Arabische landen bundelen hun krachten om de koraalriffen van de Rode Zee te redden van de dreiging van klimaatverandering.
Het is een initiatief van Moaz Fine, een Israëlische professor aan de Bar-Ilan University in Tel Aviv, die mariene experts uit de landen die aan de Rode Zee grenzen uitnodigde om samen te werken in een nieuw onderzoekscentrum. Het team zal bestaan uit vertegenwoordigers uit Israël, Eritrea, Jordanië en Egypte en met wetenschappers uit landen die Israël niet erkennen zoals Saoedi-Arabië, Soedan, Jemen en Djibouti. De Arabische landen hebben hun politieke verschillen opzijgezet om de natuurlijke wereld die ze delen te beschermen.
Wetenschappers, ecologen en oceanografen komen samen in een nieuw onderzoekscentrum in Bern, Zwitserland, om de impact van “bleaching” (bleken) op de riffen van de Rode Zee te bestuderen.
Bleaching treedt op wanneer koraal reageert op veranderingen in de temperatuur van de zee, lichtomstandigheden of voedingsstoffen. Naarmate de opwarming van de aarde de watertemperaturen verhoogt, wordt de delicate balans van rifecosystemen verstoord, waardoor koraal gedwongen wordt om de algen uit te stoten die erop leven en zich voeden.
Gelukkig heeft het koraal in de Rode Zee minder schade opgelopen dan riffen in andere delen van de wereld, zoals in Hawaï en het Great Barrier Reef in Australië. Onderzocht wordt onder andere wat de reden is dat koralen uit de Noordelijke Rode Zee en die in de Golf van Akaba beter bestand zouden zijn tegen hogere zee temperaturen dan op andere plaatsen.