Inloggen

Zuurstof in zee neemt razendsnel af

15 december 2019

Zuurstof in zee neemt razendsnel af

Begin 2018 een alarmerend artikel in Science dat het aantal dode zones (plaatsen waar er geen zuurstof meer in het water zit) in de oceanen is verviervoudigd in de voorbije vijftig jaar. In kustwateren en riviermondingen is die stijging nog veel hoger: daar is het aantal dode zones de afgelopen vijftig jaar vertienvoudigd. In de dode zones is het zuurstofgehalte zo laag dat de meeste zeedieren er niet kunnen overleven. Vissen mijden de plekken en moeten zich zo terugtrekken in kleinere habitats.

“Zuurstof is fundamenteel voor het leven in de oceanen”, zegt hoofdauteur Denise Breitburg, mariene bioloog aan het Smithsonian Environmental Research Center in Science. “De teloorgang van zuurstof in de oceanen is een van de meest ernstige effecten van de menselijke activiteit op het ecosysteem van de aarde.

De klimaatverandering is de belangrijkste schuldige voor de groei van het aantal dode zones in de open oceaan, omdat warmer water minder zuurstof kan vasthouden. In kustwateren en riviermondingen is vooral vervuiling de belangrijkste motor. Een teveel aan voedingsstoffen leidt tot de bloei van algen, die zuurstof aan het water onttrekken als ze afsterven.

Twee jaar, eind 2019, is op de klimaattop in Madrid het rapport gepresenteerd over het snel teruglopende zuurstofgehalte in de zeeën, waardoor diverse vissoorten, zoals haai, tonijn en marlijn, worden bedreigt.

Deel dit artikel