Inloggen

Hoofdpijn

1 mei 2023

Hoofdpijn

1 mei 2023 / door

Er zijn veel oorzaken van hoofdpijn boven water, maar ook hoofdpijn tijdens en na het duiken komt geregeld voor. Er is een lange lijst van mogelijke oorzaken variërend van angst en spanning, tot een barotrauma.

Angst en spanning

Vooral beginnende duikers kunnen last hebben van hoofdpijn als gevolg van verkeerd ademen en/of door te hard bijten op het mondstuk door angst en spanning.

Duikuitrusting

Een zware duikset is een belasting nek- en schouderspieren, met hoofdpijn als gevolg. Een te strak aangespannen duikbril geeft een constante druk op het hoofd. Een maskersqueeze ontstaat als er niet genoeg lucht in het masker geblazen wordt en het masker zich vast op het gezicht zuigt door de relatieve onderdruk die in het masker ontstaat bij afdalen. Gevolg is dat bloed wordt gezogen naar gezicht en ogen, hetgeen ook kan leiden tot hoofdpijn.

Barotrauma

Een barotrauma wordt  veroorzaakt door verschillen tussen de omgevingsdruk en de druk in de luchthoudende lichaamsholten, zoals oren, longen en sinussen. Tijdens de afdaling, wanneer de druk toeneemt, moeten duikers de druk in de luchtruimtes in de sinussen en middenoren gelijk maken aan de omringende waterdruk (klaren). Als je verkouden bent, is de verbinding tussen je neus en deze holtes mogelijk minder doorgankelijk, hetgeen het klaren moeilijker maakt. Wanneer de druk in de luchtruimten niet geklaard kan worden, ervaart de duiker pijn en ongemak (squeeze). Ook lucht onder luchthoudende holten onder vullingen, kronen en in carieuze tanden kan leiden tot een squeeze.

Hypercapnie (te hoge pCO2 )

Stijging van het CO2-niveau kan leiden tot hoofdpijn door verwijding (vasodilatatie) van de hersenbloedvaten. Oorzaken:
–  skipbreathing (bewust inefficiënt ademen om lucht te sparen
–  bemoeilijkte ademhaling door te spannend duikpak of jacket
–  inspanningen onderwater
–  spannende nekseal: drukt bloedvaten af die bloed van de hersenen afvoeren
–  rebreather: uitputting CO2 absorptiekorrels

Kou

Bij het onder water gaan, kunnen sommige mensen een kortdurende hevige hoofdpijn aan het voorhoofd krijgen. Dit is een zeer snel opkomende heftige pijn aan het voorhoofd, welke na enkele seconden tot maximaal 5 minuten weer wegtrekt. Op het moment dat het gezicht blootgesteld wordt aan het koude water, worden de aangezichtszenuwen geprikkeld waardoor er een verandering ontstaat in de bloedstroom. Er ontstaat een versnelling van de bloedstroom richting de hersenen om deze voldoende warm te houden. Dit resulteert in een uitbarsting van pijn die weggaat zodra het lichaam zich heeft aangepast aan de temperatuursverandering.

Dehydratatie

Uitdroging door een combinatie van onvoldoende drinken, verhoogde zweetproductie en onderdompelingseffect kan hoofdpijn veroorzaken.

Contaminatie ademgassen

Verontreiniging van het ademgas kan een oorzaak van hoofdpijn zijn.

Deel dit artikel