Inloggen

Kinderen en duiken

1 mei 2023

Kinderen en duiken

1 mei 2023 / door

Advies Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskunde (NVD)

De NVD adviseert om kinderen van 8 tot 10 jaar alleen in het zwembad te laten duiken. Kinderen in de leeftijd van 10 tot 12 jaar zijn niet geschikt om in Nederland buitenwaterduiken te doen. In tropische bestemmingen met een watertemperatuur van rond de 25°C zou dit met de nodige voorzorgsmaatregelen (zie verder aanbevelingen) mogelijk wel kunnen. Vanaf 12 jaar kunnen kinderen in Nederland in het buitenwater duiken, mits de watertemperatuur niet onder de 14°C is. Het advies is om tot een leeftijd van 14 jaar af te zien van duiken die een verhoogd risico hebben op afkoeling en die andere eisen stellen aan kracht en uithoudingsvermogen, zoals lange duiken, diepe duiken en stromings- of getijdeduiken. Het advies van de NVD is dat kinderen onder de 14 jaar begeleid worden door ten minste twee volwassen, gebrevetteerde duikers.
Qdiving volgt het advies van de NVD inzake kinderen en duiken. Qdiving geeft cursussen op maat, vaak individueel en afgestemd op de agenda van de cursist. In het geval van kinderen is het van het grootste belang om serieus te kijken of het kind emotioneel, fysiek en mentaal toe is aan een duikcursus. Een duik in het zwembad in meestal geen probleem, maar graag kijken we samen met de ouders of  het kind toe is aan het duiken in het buitenwater.
Standpunt van de NVD
Children and diving, a guideline
Diving and Hyperbaric Medicine Volume 50 No. 4 December 2020 399
Mattijn Buwalda, Bram Querido, Rob van Hulst

Kinderen en duiken

 • Hypothermie
  Door het relatief grote lichaamsoppervlak ten opzichte van de lichaamsinhoud en de vaak nog zeer geringe vetlaag zijn kinderen veel gevoeliger voor afkoeling dan volwassenen. Doordat wetsuits in een beperkt aantal maten beschikbaar zijn en kinderen groeien, dient extra aandacht geschonken te worden aan een passend wetsuit. Niet goed afsluitende hals-, pols- en enkel-seals kunnen de isolerende werking van een wetsuit geheel tenietdoen.
 • Oren
  Jonge kinderen hebben nauwere en meer horizontaal verlopende buizen van Eustachius, dat leidt bij kleine kinderen vaak tot een fors ingetrokken trommelvlies (atelectase) en chronische middenoorontsteking (glue ears), waarvoor dan trommelvliesbuisjes geplaatst worden.
 • Longen
  Het aantal alveoli neemt toe tot de leeftijd van 8 jaar, hetgeen de reden is dat de absolute ondergrens voor duiken 8 jaar is. Doordat de luchtwegen nog relatief nauw en minder elastisch zijn, kost het ademen meer moeite. Daarnaast komt bronchiale hyperactiviteit c.q. astma vaker voor bij kinderen.
 • Lichaamsbouw
  Aandachtspunten zijn het voorkomen van een te hoge gewichtsbelasting en het kunnen afglijden van een loodgordel. Door de geringe vetlaag en een nog relatief smal bekken kunnen loodgordels afglijden met een ongecontroleerde opstijging tot gevolg.
 • Cognitieve ontwikkeling
  De cognitieve, sociale en emotionele ontwikkeling van pubers (12 tot ongeveer 16 jaar) verloopt stormachtig. Hun vermogen om impulsen te onderdrukken en te reguleren is nog niet goed ontwikkeld, er is een toename in risicogedrag, ze hebben (heftige) stemmingswisselingen en (mede hierdoor) een verminderde concentratie.duiken met kinderen

Algemene voorwaarden voor kinderen en duiken

 • beheersen van zwemtechniek (diploma A en B)
 • zonder angst een (korte) afstand onder water kunnen zwemmen
 • op gemak zijn in het water
 • voldoende aandacht en concentratie
 • adequate “awareness” (situationeel bewustzijn)
 • aanwijzingen nauwgezet opvolgen
 • begrip duiktheorie
 • voldoende (eigen) motivatie
 • goed passend duikpak hebben en passend mondstuk van de tweede trap

YouTube

Kinderen zijn emotioneel en fysiek onvoldoende toegerust om adequaat te kunnen reageren op een noodsituatie.

Deel dit artikel