Inloggen

Hartinfarct

23 mei 2023

Hartinfarct

23 mei 2023 / door

Hartinfarct

Een hartinfarct (hartaanval) treedt op wanneer de bloedtoevoer naar een deel van het hart wordt onderbroken. Dit gebeurt meestal door een bloedstolsel dat een van de kransslagaders blokkeert, de bloedvaten die zuurstofrijk bloed naar het hart brengen. Het gevolg is dat het hart onvoldoende zuurstof krijgt waardoor (een deel van) de hartspier beschadigd raakt en kan afsterven. Bij een vernauwing van een kransslagader komen klachten (angina pectoris) alleen voor als het hart extra zuurstof nodig heeft (inspanning). Duikers met coronairlijden (vernauwde en/of dichtgeslibde kransslagaders) zijn ongeschikt als instructeur.

Duiken met ischemie

Als iemand een probleem heeft met de bloedtoevoer naar een deel van het lichaam, dat ischemie (angina pectoris) genoemd wordt, dan is het niet veilig voor die persoon om te gaan duiken. Dit geldt zowel wanneer er symptomen zijn, als wanneer de ischemie ‘stil’ is, wat betekent dat er geen symptomen zijn. Ischemie maakt het moeilijker om inspanningen te leveren omdat het de kracht waarmee het hart samentrekt vermindert. Het verhoogt ook het risico op ernstige hartproblemen, waaronder die welke levensbedreigend kunnen zijn. Als de ischemie goed wordt behandeld, of dat nu met medicijnen is of door een medische procedure, dan hoeft het niet te betekenen dat de persoon niet kan duiken. Maar er wordt wel verwacht dat de persoon in staat moet zijn om fysiek actief te zijn (13 METS), zonder tekenen van ischemie of hartproblemen.

Duiken na acuut coronair syndroom (ACS)

  • acuut coronair syndroom
    verzamelnaam voor instabiele angina pectoris en hartinfarct
  • hoe lang niet duiken?
    gedurende een jaar niet geschikt om te duiken omdat in die periode zich de meeste complicaties voordoen
  • inspanningstolerantie
    minimale inspanningstolerantie van 13 METS, waarbij geen ischemie meer aantoonbaar is
  • ritmestoornissen
    geen haemodynamisch belangrijke of potentieel levensbedreigende ritmestoornissen
  • ejectiefractie > 40 %
    ejectiefractie geeft aan hoeveel procent van het bloed wordt weggepompt per hartslag, die is nooit 100% want tijdens een hartslag blijft er altijd een deel van het bloed achter in de hartkamer. Gezonde mensen hebben een ejectiefractie van 60 tot 70%
  • medicatie
    geen medicatie ter behandeling van ernstige ritmestoornissen.

 

Duiken na een stent of bypass

Met een percutane coronaire interventie (PCI), ook wel dotterbehandeling wordt een vernauwing in de kransslagader opgeheven, meestal dan een stent geplaatst. Bij een bypassoperatie wordt een omleiding (bypass) gemaakt langs de vernauwing. Voor een PCI of bypass gelden dezelfde voorwaarden als na ACS.

Specialistisch (duikonderzoek)

Voor het hervatten van het duiken dient betrokkene door een cardioloog te worden onderzocht,  mensen die hartchirurgie hebben ondergaan dienen ook nader onderzocht te worden door een longarts.

Bron

Deel dit artikel