Verbod op olieboringen rond koraalrif Belize
1 april 2018 / door Bram Querido
Het Belize Barrier Reef is het op één na grootste rif ter wereld en ligt voor de kust van Belize. Er leven hier 350 soorten vissen en verschillende bedreigde diersoorten zoals zeeschildpadden en zeekoeien. Het door UNESCO beschermde koraalrif is één van de beste snorkel- en duiklocaties van de wereld. Qdiving was een van de sponsors voor het herstel van dit prachtige rif.
Dankzij de actie van meer dan 450.000 mensen wereldwijd, heeft de regering van Belize een historisch besluit genomen: een permanent verbod op olieboringen rond het enorme koraalrif van Belize! Het moratorium volgt op wereldwijd protest toen het land naar olie liet zoeken rond het Belize Barrièrerif, een werelderfgoed. Het is de eerste keer dat een ontwikkelingsland wettelijk heeft vastgelegd zijn kustwateren permanent te beschermen tegen olieboringen.
Wereldwijde protesten
Het gebied staat echter sinds 2009 op de rode lijst van werelderfgoed in gevaar, vanwege schade door ongereguleerde bouwactiviteiten langs de kust en vernietiging van waardevolle mangroves. Belize had toegezegd het rif beter te beschermen, maar in oktober 2016 volgden toch seismische tests voor olieboringen. Dit leidde tot wereldwijde protesten.
Het Wereld Natuur Fonds leidde samen met partnerorganisatie Oceana het protest. Dat gebeurde onder meer met een internationale e-mailactie aan de minister-president van Belize met de oproep voor een permanent verbod op olieboringen. Wereldwijd steunden meer dan 450.000 mensen de WNF-campagne voor een moratorium op olie-activiteiten in en rond het Belize Barrièrerif.
Historisch succes
Wereldwijd is een kwart van het leven in zee is afhankelijk van koraalriffen, die ook wel de regenwouden van de oceaan worden genoemd. Bovendien vertegenwoordigen koraalriffen een belangrijke economische waarde door onder meer visserij en toerisme. WNF heeft berekend dat Belize jaarlijks 182 tot 237 miljoen dollar verdient aan toerisme. Vrijwel alle toeristen komen naar Belize voor de prachtige natuur, waaronder het koraalrif. De economie van Belize is daarmee voor een groot deel afhankelijk van toerisme.
WNF
Moedig de Belizaanse Minister-president aan om nu ook de overige maatregelen door te voeren die nodig zijn om het Belize Barrier Reef uit de gevarenzone te halen. Het koraalrif van Belize staat nu nog op de UNESCO-lijst van bedreigd Werelderfgoed. Verstuur een email.