Inloggen

World Cleanup Day!

16 September 2023 - Heerderstrand

World Cleanup Day

Op zaterdag 16 september 2023 is het weer zover: World Cleanup Day! Tijdens deze wereldwijde opruimactie geven we samen met ruim 190 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt. Het doel? Het opruimen van zoveel mogelijk zwerfafval!

Duik het water schoon

Elk jaar sterven tienduizenden dieren en vogels door het eten van afval of doordat ze verstrikt raken in het afval in het water. Zo’n zeventig procent van het afval dat in zee terecht komt, zinkt naar de zeebodem. Alleen duikers beschikken over de vaardigheden om het afval onderwater op te ruimen. Voor duurzame verbeteringen moeten we (personen, bedrijven en overheden) zorgen dat het afval, en met name plastic, niet meer in het water terecht kan komen. Als Duikvereniging gaan we daar actief iets aan doen door twee (!) opruimduiken te maken. Het zou erg leuk zijn als we met een grote groep aanwezig zijn. Alle hulp is welkom, in het water, maar zeker ook aan de kant, dus geef je snel op en dan maken we samen deze opruimdag tot een groot succes! Hopelijk tot dan.
World Cleanup Day 2023 –  Heerderstrand

Dive Against Debris®

In 2011 werd Dive Against Debris, gelanceerd, ‘s werelds eerste onderwateronderzoek naar afval in zijn soort. Wil je deze PADI specialty volgen, schrijf je in op: Dive Against Debris. Deze duik kun je laten meetellen voor de PADI Advanced Open Water cursus.

Arbowet

Voor werk onder water moeten er volgens de arbo-regels een werkinstructie zijn, een aparte risico-inventarisatie, goed materieel, eerstehulpuitrusting en een ploegduiker en/of een reserveduiker. De werkgever moet gecertificeerd zijn en de duikers moeten een voorgeschreven beroepsduikopleiding hebben gevolgd. Wordt er dieper gedoken (en gewerkt) dan negen meter of is er stroming of decompressie moeten de werkzaamheden vooraf bij de inspectie worden gemeld. Bij dieptes groter dan vijftien meter moet er een decompressiekamer op de duikstek aanwezig zijn. Voor de wet is het onduidelijk waar precies “werk” begint en hobby eindigt. In het geval van deze schoonmaakduik (maar ook bij alle andere duiken natuurlijk) is het belangrijk dat je je aan de veiligheidsnormen (gedragsregels) van, in ons geval, PADI houdt.
Lees meer

Verder

Handschoenen aanbevolen! Draag over neopreen handschoenen werkhandschoenen om neopreen te beschermen. Als tegenprestatie voor het opruimen biedt Leisurelands (de beheerder van 19 recreatiegebieden in Gelderland) ons weer koffie-thee-etc.. en wat lekkers aan.

Waar en wanneer

Heerderstrand (vlakbij Zwolle)
Meeste afval ligt rond de 1,5 meter, onder de 4m is het zicht slecht
Parkeren bij Heerderstrand, voor gratis parkeerkaarten wordt gezorgd.
We kunnen gebruik maken van de toiletten.
Zaterdag 16 september, 10:30 verzamelen bij de slagboom


Deelnemers

Antoine & Oedse (leiding)
Alice & Gijsbert
Joëlle & Jorrit
Niels, Berit
John, Mariska
Rita, Allard

    Schrijf je nu in voor deze activiteit

    Je ontvangt een mail ter bevestiging
    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    Deel deze activiteit