Inloggen

Transport cilinders over de weg

21 juli 2016

Transport cilinders over de weg

21 juli 2016 / door

Duikers die voor eigen gebruik duikcilinders vervoeren met perslucht of met verrijkte lucht en eventueel een cilinder met (nood)zuurstof en/of een met argon voor een droogpak hoeven niet te beschikken over vervoersdocumenten of labels in hun auto of op de fles. Zorg dat de fles veilig en stevig is opgeborgen in de kofferbak of op de vloer van de auto,  zet hem vast met bijvoorbeeld een loodgordel of met een duikkoffer om te voorkomen dat de fles gaat rollen. Zorg dat de flessen gekeurd zijn, vermijd roken in nabijheid van de cilinders en neem een brandblusser mee in de auto.

Wet- en regelgeving

De regelgeving is eenduidig en Europees geregeld. Bij transport over de weg van samengeperste gassen dient o.a. rekening gehouden te worden met:

Hoeveel mag vervoerd worden?

De wet stelt dat maar een beperkte hoeveelheid duikflessen per voertuig vervoerd mag worden. Hiertoe is de zogenaamde “1000 punten regeling” geïntroduceerd. Vervoer onder deze regeling sluit een aantal eisen van het ADR uit (gevarenkaart,  ADR – gecertificeerde chauffeur, oranje borden en voertuig-uitrusting) . Deze vrijstellingsregeling is opgenomen in ADR subsectie 1.1.3.6) vandaar een beperkte vrijstelling. Het aantal punten mag maximaal 1000 zijn voor vrijstelling: de factor voor verrijkte lucht, zuurstof en lucht is 1, het aantal liters waterinhoud wordt vermenigvuldigd met de puntenfactor. Dat betekent dat maximaal 1000 liter (waterinhoud) nitrox/zuurstof per voertuig over de weg getransporteerd mag worden. Het gaat dus om het aantal liters waterinhoud van de fles, het doet er niet toe of de verpakking half gevuld is of vol is of wat de maximale vuldruk is. Vast gemonteerde brandstoftanks van het voertuig zelf, zoals een LPG-tank, tellen niet mee; wel een jerrycan benzine.
Volgens de ADR is een enkele duiker die een duikfles voor eigen gebruik bij zich heeft in de auto geen gevaarlijke/riskante goederen vervoerder, maar een privé persoon en is daarom vrijgesteld van deze regels. Het is echter wel verplicht om de flessen correct te verpakken en in te pakken, ze veilig op te bergen of neer te leggen en te voorkomen dat de inhoud van de fles vrijkomt. Het is niet nodig om een sticker op de fles te plakken of hem te markeren als riskante goederen.

Links

 

 

De regelgeving is eenduidig en Europees geregeld

Deel dit artikel