Schoonmaakduik 2.0
23 October 2021 - Erkermederstrand
Schoonmaakduik
Elk jaar sterven tienduizenden zeedieren en zeevogels door het eten van afval of doordat ze verstrikt raken in het afval in zee. Afval in zee tast leefomgevingen aan en is moeilijk te verwijderen. Zo’n zeventig procent van het afval dat in zee terecht komt, zinkt naar de zeebodem. Alleen duikers beschikken over de vaardigheden om het afval onderwater aan te pakken. Voor duurzame verbeteringen moeten personen, bedrijven en overheden ervoor zorgen dat het afval, en met name plastic, niet meer in zee terecht kan komen. Gebruik bijvoorbeeld geen plastic tassen meer!
Antoine en Wendy Dive Against Debris (2012)
Dive Against Debris®
In 2011 werd Dive Against Debris, gelanceerd, ‘s werelds eerste onderwateronderzoek naar afval in zijn soort. Wil je deze PADI specialty volgen, schrijf je in op: Dive Against Debris.
Arbowet
Voor werk onder water moeten er volgens de arbo-regels een werkinstructie zijn, een aparte risico-inventarisatie, goed materieel, eerstehulpuitrusting en een ploegduiker en/of een reserveduiker. De werkgever moet gecertificeerd zijn en de duikers moeten een voorgeschreven beroepsduikopleiding hebben gevolgd. Wordt er dieper gedoken (en gewerkt) dan negen meter of is er stroming of decompressie moeten de werkzaamheden vooraf bij de inspectie worden gemeld. Bij dieptes groter dan vijftien meter moet er een decompressiekamer op de duikstek aanwezig zijn. Voor de wet is het onduidelijk waar precies “werk” begint en hobby eindigt. In het geval van deze schoonmaakduik (maar ook bij alle andere duiken natuurlijk) is het belangrijk dat je je aan de veiligheidsnormen (gedragsregels) van, in ons geval, PADI houdt.
De schoonmaakduikstek
Het Erkermederstrand in Zeewolde heeft het langste strand van Flevoland. Wel 3 kilometer lang. De eerste strandjes vlakbij De Jutter (het restaurantje) en de jachthaven worden het meest gebruikt door daggasten voor zwemmen en recreatie. Naast het strand zijn er ook veel kampeermogelijkheden. De eigenaar van het park is er van overtuigd dat er onder water veel zwerfafval te vinden is, aangezien er vooral in het verleden veel jongeren met drank en etenswaar het water in gingen. Inmiddels is dit verboden. Maar als je het water inkijkt zie je hier en daar een bierdop, koffiebekertje en zwemspeelgoed liggen. Het park was dan ook blij verrast dat wij onder water willen komen afval ruimen. Er liggen ook schelpjes in het water.
- Handschoenen aanbevolen! Draag over neopreen handschoenen werkhandschoenen om neopreen te beschermen.
- Vuilcontainers zijn op het strand aanwezig, hier mogen we de opgedoken troep in dumpen.
- De auto’s mogen we bij wijze van uitzondering vlak aan het water parkeren. Zodat we niet ver hoeven te lopen met onze spullen. Ook mogen we gebruik maken van toilet en douches (in overleg met de duikleider). Kortom: we zijn meer dan welkom!
Het zou natuurlijk erg leuk zijn als we met een grote groep aanwezig zijn. Alle hulp is welkom. In het water, maar zeker ook aan de kant! Dus geef je snel op. Dan maken we samen deze opruimdag tot een groot succes! Hopelijk tot dan!
Waar en wanneer
Erkemederstrand
Erkemederweg 79
3896 LB Zeewolde (Flevoland)
Kijk hier de plattegrond
Je meldt je bij de slagboom via de bel bij de receptie (niet betalen dus!). Zij openen dan de slagboom voor je. Dan rijd je naar de Jutter (zie kaartje). De auto mag je dus op het strand parkeren. We beginnen bij het eerste strandje naast de jachthaven, het Jutterstrand.
Zaterdag 23 oktober. Verzamelen om 11:00 uur.
Lees het artikel over deze duik in “Zeewolde Actueel”
Deelnemers
Joëlle (duikleider)
Bram & Berit
Alice, Robin, Aad
André, Jan-Paul