Inloggen

Zeedierensmokkelaars

27 november 2016

Zeedierensmokkelaars

27 november 2016 / door

Bij een meerdaagse doorzoeking vonden de Douane, het milieuteam van de politie en de voedsel- en warenautoriteit NVWA onder leiding van het Functioneel Parket, in een bedrijfspand en vijf loodsen in Brabant een gigantische hoeveelheid materiaal van beschermde en met uitsterven bedreigde dier- en plantensoorten, vermoedelijk illegaal ingevoerd. Het gaat om onder andere koraal, huiden en botten van beschermde dieren en cactus rainsticks. De financiële waarde loopt waarschijnlijk in de tonnen, de schade aan het milieu is ongekend.

Rood koraal

Onder het in beslag genomen materiaal is ruim 2000 kilo koraal, huiden van slangen en varanen, schedels van onder andere schildpadden en apen, botten van verschillende dieren en sieraden van ivoor. Dit alles stond uitgestald in een showroom met beelden en snuisterijen, en opgeslagen in talloze zakken, dozen en kratten in stellingkasten in de naastgelegen opslagloodsen. Het kostte de onderzoekers drie dagen om tussen alle legale koopwaar het vermoedelijk illegale materiaal uit te zoeken en af te voeren.

CITES

Naleving van de CITES-regels is één van de prioriteiten bij de bestrijding van milieucriminaliteit. De illegale handel in beschermde dieren en planten is vaak internationaal georiënteerd, het gaat bijna altijd om het verdienen van veel geld en het is ondermijnend. De maatschappij is de dupe van deze vorm van ketencriminaliteit. CITES reguleert de internationale handel in beschermde soorten. Illegale handel in deze soorten kan ernstig verlies van biodiversiteit tot gevolg hebben. Door het valse spel ontstaat concurrentievervalsing en wordt de integriteit van het maatschappelijke en economische stelsel aangetast.

Honderden jaren oud

Projectleider van het milieuteam van de Rotterdamse politie Peter Hartog is ontzet door de aard en omvang van de vondst. ‘Alleen al het koraal: koraalriffen zijn de regenwouden van de oceanen en worden ernstig bedreigd. Vergunningen voor koraal worden niet of nauwelijks afgegeven, daarom zie je het ook nergens te koop. Bij deze doorzoeking troffen we  een compleet koraalrif aan. Koraal groeit tussen de 1 en 25 millimeter per jaar en waaierkoraal nog langzamer. Wat we hier vonden zijn stukken koraal van honderden jaren oud. Bijvoorbeeld een stuk blauw koraal van wel 40 centimeter hoog. Moet je nagaan hoe oud dat is! Bovendien wordt koraal geroofd met explosieven, waardoor een enorme milieuschade ontstaat. Duizenden vissen die in het koraalrif leven, gaan nutteloos dood alleen omdat iemand een stukje koraal op de schoorsteen wil.’

Duizenden vissen die in het koraalrif leven, gaan nutteloos dood alleen omdat iemand een stukje koraal op de schoorsteen wil.

Deel dit artikel