Inloggen

Duiken en inspanning

27 november 2016

Duiken en inspanning

27 november 2016 / door

Over inspanning voor de duik is nogal wat onderzoek gedaan, onder andere door Brubakk en zijn collega’s. “Exercise performed 24 h before diving and during decompression stops seem to decrease the number of venous gas bubbles observed in the postdive period.” Inspanning 20 uur voor de duik zou mogelijk beschermen tegen decompressieziekte (minder dan 20 uur en meer dan 48 uur heeft geen effect).

In totaal hebben zo’n drie groepen onderzoek gedaan aan duikers. Er kwam uit dat inspanning lang voor de duik de bellenstress verminderd, maar over één á twee uur van te voren is geen eenstemmigheid. Toch lijkt het dat het de bellenstress niet verhoogd, eerder vermindert. Inspanning tijdens een duik en direct voor de duik zou een verhoogd risico opleveren: hoe meer inspanning, hoe meer spieren doorbloed worden en hoe meer stikstof in de weefsels wordt opgenomen. Lichte inspanning tijdens een decostop daarentegen zorgt juist weer voor minder bellen in het bloed. Inspanning na de duik zorgt voor een versnelde afgifte van reststikstof.

Conditie

Des te beter de conditie, des te lager de hartslag, des te lager het luchtverbruik. Duikers met een goede conditie hebben het makkelijker bij stroming, golven, als ze een eind moeten lopen met hun uitrusting, maar ook met het uit het water gaan (trap op, boot in) en een eind moeten zwemmen. Duikers met een goede conditie produceren minder bellen en zijn minder gevoelig voor decompressieziekte.

 

Inspanning tijdens een duik en direct voor de duik zou een verhoogd risico opleveren.

Deel dit artikel